Dynamiskt tankesätt

En av böckerna som jag tipsade om i mitt blogginlägg boktips 2015 handlar om hur vi ser på hjärnan och vår förmåga att utvecklas. Boken jag tänker på är Carol S. Dwecks ”Mindset – du blir vad du tänker”. Hon skriver om ”fixed mindset” och ”growth mindset” som är två olika förhållningssätt till hjärnan och möjligheterna att utvecklas och lära sig. En svensk översättning av begreppen kan vara statiskt och dynamiskt tankesätt. Då hjärnan stimuleras och förändras beroende av vad vi utsätter hjärnan för är vårt förhållningssätt viktigt, särskilt för alla som jobbar i skolan. För många elever hamnar i skolan i dag i ett läge där de inte tror/tycker att det är värt att försöka/anstränga sig.

Jag har gjort några infographics som kan vara användbara i klassrummet. Om du gillar dem får du använda dem fritt. Klicka på bilderna för att öppna dem i full storlek.

Statisktellerdynamiskttankesttcc

Statisktellerdynamiskttankesttsvart

Dynamiskttankesttsvartcc

Dynamiskttankesttgrcc

Dynamiskttankesttljusblcc

Dynamiskttankesttblcc

Dynamiskttankesttgrncc

Dynamiskttankesttljuscc

Lycka till med det dynamiska tankesättet och läs gärna Carol S. Dwecks bok! Om du gillade dessa bilder kan jag även tipsa om de klassrumsstrategier jag skapat tidigare (öppnas i ett nytt fönster).

Skärmavbild 2015-01-25 kl. 14.48.36

Bookmark the permalink.

48 Comments

  1. Inez Degerman

    Jag blir både fascinerad och inspirerad av det dynamiska tänkesättet. Tänk om det funnits så uttalat under mina fyrtio aktiva år som lärare på olika stadier i vår grundskola! Mormor till åk 1 elev.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *