Källkritik viktigare än någonsin

 

Det kom ett mail till skolan i dag. Vid första anblicken ser det tilltalande ut; ”alla” tycker väl att det är bra att ungdomar låter bli droger?

——————————————————————————————————-

Jag heter Julia och arbetar som kampanjansvarig för Sveriges största antidrog kampanj- I SAY NO DRUGS. Vi åker ut och håller hundratals med föreläsningar över hela Sverige varje år för att föreläsa om droger och dess konsekvenser. Vårt mål är att skydda barn och ugndomar från droger och hjälpa dem att känna sig starka i sig själva så att de kan uppnå sina mål i livet. Vi utbildar både elever, föräldrar och personal och anpassar föreläsningen till målgrupp.

Det är ju så mycket som händer nu kring droger just nu så ämnet är mer aktuellt någonsin. VI vill utbilda så många ungdomar vi bara kan nu och hoppas på att kunna komma er skola.

Vi har sett att med hjälp av kunskap kan vi få en person att ta ett sunt beslut om att leva drogfritt. Våra föreläsningar är helt utan skrämsel och pekpinnar där eleverna får en grund av kunskap som rör detta ämne. Samtidigt som vi behåller alvaret i själva ämnet så hålls föreläsningen med en gnutta humor vilket gör att eleverna sitter nästan blixt tysta i hela 80 minuter.

Jag skickar med info om föreläsningens innehåll samt den respons vi får efter våra besök. Här kommer du även få se vårt resultat efter alla utvärderingar vi gjorde bland högstadieelever förra terminen, väldigt intressant. Du får även ett litet smakprov på en föreläsning: I say no drugs – Varför tar man droger?

Alla skolor får vårt sponsrade pris vilket är 3000 kr för en grupp upp till 60 st och 5500 kr för en större grupp. Vi tar ingen moms då vi är en ideell förening och vi står själva för alla resekostnader. Samt alla eleverna och lärare får gratis utbildningsmaterial, vilket kompletterar väldigt bra till föreläsningen.

Vi kommer som sagt väldigt gärna till din skola och föreläser. Vill du göra en extra insats innan nyår så har vi tider kvar den 12/11 samt i vecka 50. Vill du satsa på våren, så kan vi hitta ett datum som passar.

Skulle du vara intresserade av att boka in en föreläsning?

Med vänliga hälsningar,

Julia

Droginformation.nu – 031-135707

Droginformation för att förebygga och motivera!

http://www.droginformation.nu/

Facebook

https://www.facebook.com/drogfritt.nu

Youtube

https://www.youtube.com/user/isaynodrugs

——————————————————————————————————-

Man hävdar att man är en ideell förening och går man in på deras webbsida ser man att de har ett 90-konto, vilket de glatt skyltar med (Svensk insamlingskontroll har man skrivit bredvid för säkerhets skull).

Den första misstanken om att något inte är vad det försöker framstå att vara får man när man jämför hemsidesadressen (droginformation.nu) och Facebooksidan (drogfritt.nu).

På hemsidan har man med sitt facebookflöde som en plugin, så där ser man tydligt kopplingen mellan de två sidorna. Jämför man loggan på de bägge sidorna ser man att det är samma logga, men med olika text.

Skärmavbild 2014-10-22 kl. 20.48.17 Skärmavbild 2014-10-22 kl. 20.48.35

Går man in på drogfritt.nu och klickar på länkar kommer man till den nya hemsidan (d v s droginformation.nu). Man försöker alltså inte dölja kopplingen mellan de två sidorna på något sätt.

Det är alltså samma sak som tidigare marknadsfördes under drogfritt.nu som nu marknadsförs under droginformation.nu.

Vad är problemet med det kan man fråga då?

Att man försöker framstå som en ideell förening men under lång tid har kopplats ihop med scientologerna och att man i det material man tagit fram och delar ut har ett antal faktafel som vetenskapen inom området inte håller med om (och där man inte vill rätta sig efter vad vetenskapen säger) är tillräckligt för att skolor ska hålla sig borta (eller åtminstone få veta vad det är som man köper in för tjänster; något som man uppenbarligen inte får veta i nuläget). Samma produkt, men i en ny förpackning!

Åsa som står som ordförande för droginformation.nu finns på en bild där hon tydligt kopplas ihop med IAS (International association of scientologists).

Drogfritt.nu Åsa Graf

Några länkar från tidningsartiklar om drogfritt.nu:

Sydsvenskan nov 2008

Expressen feb 2010

SVD maj 2012

Expressen maj 2012

Blogginlägg från maj 2013 med olika länkar relaterade till drogfritt.nu

ÖP jan 2014

Den gamla hemsidan

Skärmavbild 2014-10-22 kl. 20.36.44

Den nya hemsidan – samma sak i ny förpackning

Skärmavbild 2014-10-22 kl. 20.37.25

Man skyltar med 90-konto och kopplingen till Facebook-gruppen drogfritt.nu på nya hemsidan.

Skärmavbild 2014-10-22 kl. 20.37.44

Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *