IKT i skolan, del 7: Bildredigering

Ju mer vi använder datorer och lärplattor i undervisningen, desto mer kommer vi i kontakt med bilder och filmer och behovet av att kunna redigera dem ökar. I den här delen titta jag på några alternativ när det gäller att redigera bilder.

Bildredigering

Eftersom skolan ofta har begränsade resurser när det gäller att lägga pengar på inköp av program fokuserar jag på alternativ som är gratis (eller som finns i gratisversioner och där gratisversionen är tillräckligt bra för att den ska klara en stor del av de behov som finns). Jag har sorterat programmen/tjänsterna i bokstavsordning.

 

GIMP logo

GIMP (www.gimp.org) Är det gratisprogram som ofta nämns som utmanare till Photoshop. Det är ett program som har ett stort innehåll med tanke på att det är ett gratisprogram. Om man inte jobbat med bildbehandling tidigare tar det tid att lära sig programmet. För den mer avancerade användaren kan man använda plug-ins och det finns många sådana.

Fungerar på Mac, PC och Linux.

 

inkscape logo 300

Inkscape (http://inkscape.org/) En opensource grafikeditor som är vektorbaserad. Ett alternativ till Adobe Illustrator. Är ett bra verktyg med tanke på att det är gratis, men det kommer inte riktigt upp i samma klass som Illustrator. Värt att testa för den som vill jobba med vektorgrafik

(vektorer är matematiska operationer som gör att man kan skala en bild utan att den förlorar i kvalitet i motsats till punktbaserade bilder som tappar i kvalitet när man ändrar storleken).

 

krita logo

Krita (http://krita.org/) Gjordes ursprungligen för Linux. Fungerar nu även på PC (dock inte på Windows XP). Som många program som gjorts för Linux underlättar det om man har datorvana om man vill installera och använda programmet.

 

LightZone (http://www.lightzoneproject.org) Ett gratisprogram som kräver registrering. Finns till Mac, PC och Linux. De flesta andra bildbehandlingsprogrammen har en liknande grundstruktur (som ofta härstammar från Photoshop). LightZone har ett helt eget upplägg och därför tar det lite tid att vänja sig med att arbeta med programmet (om man jobbat med andra program tidigare). LightZone jobbar med zoner när man manipulerar bilderna. Det finns en hel del effekter som appliceras med ett klick, t e x en HDR-effekt. Inget program för nybörjaren, men det finns en stor potential för den som är intresserad av att lära sig programmet.

 

Paint.net logo 250

Paint.net (www.getpaint.net/) Ett gratisprogram för PC. Ett program som jag ofta använder och som är ganska enkelt, men ändå innehåller en hel del funktioner.

Påminner om en lightversion av Photoshop.

 

adobe_photoshop_express_logo 256

Photoshop express editor (www.photoshop.com/tools) Adobes gratisprogram.

Klarar i nuläget bara bilder i JPG-format.

Bildredigeringen sker online, så det spelar ingen roll vilken dator du använder. Med tanke på att det är gratis är det en bra tjänst, men begränsningen att programmet bara klarar jpg gör att en del andra program är att föredra.

Jag hoppas att de utökar möjligheterna att jobba med andra filformat, men de kanske konkurrerar med sina betalprogram då…

 

pixia logo

Pixia (http://pixia.en.softonic.com/) Ursprungligen ett japanskt program som användes för Anime/Manga som nu även finns på engelska.

En bra kombination av användarvänlighet och innehåll, d v s det går att göra mycket med programmet. För PC.

 

pixlr main _logo 344

Pixlr (http://pixlr.com/) På iPad använder jag pixlr express när jag jobbar med bildbehandling. Pixlr editor är deras molnbaserade bildbehandlingsprogram som är både bra och ganska enkelt att använda. De molnbaserade tjänsterna har blivit bättre på senare tid och för många användare är de fullt tillräckliga. I och med att de är molnbaserade spelar det mindre roll vad du använder för dator.

 

Splashup_Logo 300

Splashup (www.splashup.com/) Kräver registrering. En molnbaserad tjänst, vilket innebär att du kan jobba med programmet på olika plattformar. Påminner utseendemässigt om många av de andra programmen.

Bra integrering med sociala tjänster som Facebook, flickr m fl.

 

Sumopaint logo 287

Sumopaint (www.sumopaint.com) Finns i en gratisversion. Molnvbaserad, d v s man jobbar i sin webbläsare. Gratisversionen är begränsad, men det finns ganska många verktyg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *