IKT i skolan, del 21:Skapa digitala böcker

Fler och fler skolor skaffar iPads (eller lärplattor som vi kallar dem för att förtydliga att det är ett redskap för att lära sig saker) till sina elever. En av de stora fördelarna med en lärplatta är att det är enkelt att bli en producent istället för en konsument. Låt eleverna använda kameran för att ta bilder och använd sedan någon av nedanstående appar där de lägger in bilderna och skriver text till så har eleverna snart skapat en egen bok. En av fördelarna med apparna är att de går att använda inom alla skolans ämnen.

Digitala-bocker

Har du tillgång till en mac ska du även titta på iBooks Author. Apple har skapat ett verktyg där du (eller dina elever) kan skapa egna undervisningsmaterial (interaktiva böcker). Söker du på iBooks author på youtube hittar du filmer som beskriver hur programmet fungerar.

Olika appar som du kan använda för att skapa böcker i en iPad listar jag nedan i alfabetisk ordning. Du hittar apparna i app store.

JL iPad med böcker och ipad

 

Book Creator Kostar 38 kronor. Finns i en gratisversion (Book Creator free) så att du kan testa om du tycker att appen är bra först. Appen har recenserats av skolappar (www.skolappar.nu/book-creator/).

Book Writer Kostar 38 kronor. Appen har recenserats av skolappar: www.skolappar.nu/book-writer/

Composer Pro av DemiBooks Kostar 75 kronor och är därmed klart dyrast av alla dessa appar. En privatperson har (på engelska) skrivit om hur han upplever appen här: http://pickaklas.wordpress.com/2011/12/07/creating-apps-with-demibooks-composer-a-review/

Creative book builder Kostar 28 kronor. Det finns ganska många olika möjligheter i appen. Den färdiga produkten kan exporteras till pdf, malas eller laddas upp till t ex Dropbox eller Google drive.

eBook journal Kostar 38 kronor. Skapa eBooks till iBooks eller Kindle. Har ett väldigt avskalat utseende (d v s det finns inte fler knappar/funktioner än nödvändigt).

eBook Magic Kostar 38 kronor. En youtube recension hittar du här: www.youtube.com/watch?v=kHpXuIJZeto

EBook maker Kostar 38 kronor. Här kan du se en reklamfilm från företaget som gjort appen: www.youtube.com/watch?v=6lpAdXnLSiQ

My Story Kostar 28 kronor. Appen har testats av skolappar: www.skolappar.nu/my-story/

Picturebook: School edition Kostar 28 kronor. Riktar sig mot lite yngre barn. Det finns 250 illustrationer som ingår i appen inom 12 olika teman. Vill du testa appen kan du hämta hem gratisappen Picturebook först.

Scribble my story En version av Scribble Press för yngre barn, 6-8 år. Appen är gratis men har köp inuti app som kostar 22 kronor.

Scribble press Kostar 28 kronor. Appen har testasts av skolappar: www.skolappar.nu/scribble-press/

StoryBuddy 2 Kostar 38 kronor. Finns  en gratis testversion som heter Storybuddy 2 lite som du kan ladda hem och testa för att se om du gillar appen.

Story Creator PRO Kostar 15 kronor. Finns i en gratisversion (Story Creator) så att du kan testa om du tycker appen är bra först. Appen riktar sig till yngre barn (6-8 år är målgruppen enligt skaparna av appen). Appen har recenserats av skolappar (www.skolappar.nu/story-creator-pro/).

Story Patch Kostar 22 kronor. För yngre barn. Appen har recenserats av skolappar: www.skolappar.nu/storypatch/

Storyteller deluxe Kostar 7 kronor. Ganska enkel app som passar bäst för lite yngre barn. Begränsade delningsmöjligheter av den färdiga produkten.

Writers studio Kostar 38 kronor. Här finns en recension på youtube: www.youtube.com/watch?v=oBpwQyl62Fk

Lycka till med skapandet!

3 Comments

  1. Hej

    Jag undrar om du har något fiffigt svar på om man även kan lägga sina pdf:er i iBook: bokhyllan så att de blir ”up for grabs” för resten av klassen/skolan på ett enkelt sätt. Försökt kolla lite men hittar inget… Dessutom är några av ovanstående tjänster lite illa att spara ner till ett delat Dropbox eller har helt obefintlig funktion för att skapa pdf:er har jag för mig. Men jag kan ha fel…

    • Jag har aldrig jobbat med iPads i klassrummet (de fanns inte när jag slutade jobba som lärare 2008) så jag har tyvärr inte särskilt bra koll på hur delningen mellan lärar- och eleviPads fungerar (eller inte fungerar). Skulle tro att någon Facebook grupp som handlar om IKT eller iPads ger ett snabbt svar på frågan om du ställer den där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *