IKT i skolan, del 15: Organisera länkar, bilder, video mm som du hittar på nätet

När du är aktiv på nätet, i sociala medier mm så märker du snart att du hittar massor med bra tips, länkar, bilder, filmklipp mm som du vill spara för att du någon gång i framtiden kommer att ha nytta av dem. När du senare vill hitta länken/bilden/filmklippet så minns du inte var det var du såg den. Var det en favorit i twitter eller favoritmarkerade du sidan i din webbläsare eller var det någon annanstans du såg länken/bilden/filmklippet?

Organisera

Nedan följer olika program och tjänster som kan hjälpa dig att organisera digitalt material som du vill kunna hitta tillbaka till. Många av tjänsterna fungerar även bra för att samla länkar till eleverna när du jobbar med ett ämnesområde i skolan.

 

Padlet

Padlet http://padlet.com/ Gratistjänst. Du börjar med en tom vägg och genom att dra och släppa lägger du till länkar och annat som du vill ha åtkomst till. Då du använder webbläsaren fungerar tjänsten på med alla prylar som har en webbläsare. Fungerar bra som verktyg för dig själv men även för att samla information och länkar som elever behöver till en skoluppgift. Rekommenderas!

 

Pearltrees

Pearltrees www.pearltrees.com/

Gratistjänst där du samlar och organiserar det du gillar på nätet i en struktur med pärlor som sammanbinds med varandra. Lättanvänd tjänst som är ganska populär. Du kan länka till olika typer av innehåll. Finns även som mobilapp. Rekommenderas!

 

Symbaloo

Symbaloo www.symbaloo.com/

Visuell ”desktop”, d v s arbetsyta där du lägger in det du vill ha åtkomst till. Enkelt att lägga till nya länkar. Har du många länkar ordnar du dem i flikar. Kräver att man skapar ett konto. Här kan du läsa mer (på engelska) om tjänsten: http://www.thesmallbusinessplaybook.com/symbaloo-great-tool-for-organizing-your-web-bookmarks/ Rekommenderas!

 

SymbalooEDU www.symbalooedu.com/

EDU-versionen av Symbaloo

 

Skärmavbild 2014-01-25 kl. 13.07.46

Lino http://en.linoit.com/ Post-it, Finns som app till iphone/iPad/Android, text, bilder, video (youtube/Vimeo), ladda upp filer, koppla anteckningar till kalendern, Det finns en instruktionsfilm på sidan som visar hur tjänsten fungerar.

 

pinterest 256

Pinterest www.pinterest.com Kräver registrering. Finns som app till iPhone/Android. Du ser alla bilder som läggs upp, så det är en visuell tjänst/presentation av det som du ”pinnat” fast på din sida. Precis som på andra sociala medier finns det funktioner för interaktion, d v s dela vidare, gilla och kommentera.

 

Scoopit www.scoop.it/ De har en film på förstasidan som visar hur tjänsten fungerar. Enkelt att dela vidare innehåll på sociala medier. Kräver registrering.

 

Evernote https://evernote.com/intl/sv/ Finns även som app till iPhone/Android. En tjänst som många använder till att anteckna och infoga fotografier från föreläsarens presentation, men som innehåller mycket mer än så. Gratisversionen har vissa begränsningar, men klarar förvånansvärt mycket för att vara gratis. Jobbar över gränserna mellan olika plattformar på ett smidigt sätt. Rekommenderas!

 

Pocket (hette tidigare Read it Later) http://getpocket.com/ Kräver att man skapar ett konto. Finns som app till iPhone/iPad/Android. Sparar sådant som du vill läsa/titta på senare. Här har de en reklamfilm som beskriver tjänsten: http://vimeo.com/40168555 Fungerar mellan olika plattformar, så du kan spara saker i pocket på datorn och sedan läsa det i mobilen. Rekommenderas!

 

Spaaze www.spaaze.com Ytterligare en virtuell anslagstavla. Vissa begränsningar i gratisversionen.

 

BagTheWeb www.bagtheweb.com/ Samla det du hittar på nätet på ett ställe.

 

Netvibes www.netvibes.com/sv-se En ”dashboard” som samlar information (länkar och RSS-flöden) från olika ställen och presenterar det på en sida. På sidan www.netvibes.com/sv/individual finns en film som visar hur det ser ut/fungerar.

 

Livebinders www.livebinders.com/ Skapa flikar för olika resurser. Gratistjänst. Kräver registrering. Har ”for education”.

 

Themefy http://themeefy.com/ En tjänst jag inte testat.

 

Zootool http://zootool.com/ Finns även som app till iPhone/Android. Bokmärk bilder, video, dokument och länkar. Kräver registrering.

 

Instapaper www.instapaper.com/ Spara webbsidor för att kunna läsa texten senare. Finns även som app till iPhone/Android.

 

Diigo www.diigo.com/ Molnbaserad tjänst som fungerar på de flesta plattformar. Du kan enkelt börja jobba på din dator och sedan fortsätta på din iPad. Du kan lägga in noteringar och markera texten med överstrykningsfunktion. Kräver registrering.

 

Skloog www.skloog.com/ Kräver registrering

 

Bundlr http://bundlr.com/ Finns som app. Begränsad gratisversion. Samla bilder, video, tweets och dokument.

 

Historious http://historio.us/ En (betal)tjänst där man kan söka på valfria ord bland de länkar man sparat. Orden kan finnas var som helst på sidan, vilket ska göra det lättare att hitta sidor man besökt tidigare.

 

Delicious https://delicious.com/ Kräver registrering. Gratistjänst. Finns som app till iPhone/iPad och Android.

 

Mentormob www.mentormob.com/beta/splash Man skapar spellistor som innehåller länkar. Man kan även söka spellistor som andra skapat inom olika områden, t ex education (se www.lessonpaths.com/categories/tagHome/education).

 

Storify http://storify.com/tour Registrering. Samla data från olika källor (bilder, video, länkar mm) och skapa en ”story”.

 

Curate www.curate.us/ Dela dina länkar genom att visualisera dem. Du kan lägga till egna noteringar genom postit-funktion och enkelt dela dem på sociala medier eller bädda in dem på din egen hemsida. Du klistrar in länken till sidan du vill dela.Väldigt enkel att använda.

 

Xmarks (hette tidigare Foxmarks) http://xmarks.com/ Synkronisera bokmärken mellan olika webbläsare

 

Scrible www.scrible.com Betaltjänst, begränsad gratisversion. Hjälper dig organisera dina länkar på nätet genom en tilläggsfunktion i webbläsarens toolbar.

 

Lycka till med att få ordning på dina länkar och med att organisera lärresurser till dina elever!

 

3 Comments

  1. Så bra sammanställning!!

  2. Diigo tycker jag är utmärkt för att samla och dela länkar och andra resurser (bilder t.ex.) man hittar på nätet. Går att logga in via sitt Google konto, mycket enkelt att använda mha plugin i browsern. Via grupper kan man samla länkar tillsammans. Listor och taggar för att kategorisera innehållet. Finns många IKT relaterade grupper i Diigo, t.ex. https://groups.diigo.com/group/sollentuna_skolwebb.

  3. Tusen tack Johan för sammanställning! Har nu varit så fräck att jag tagit din sammanställning nästan rakt av för att se vilka tjänster jag testat och vilka jag har kvar att testa. http://tankarochreflektioner.blogspot.se/2014/01/tjanster-som-samlar-natintryck.html . (säg till om jag bryter mot upphovsrätt!, så tar jag bort)

    Kan bara komma på en tjänst som inte finns med i din utförliga sammanställning, Readability: http://www.readability.com/ där man kan logga in via fb.

    Är fortfarande osäker på när det är en fördel att logga in via Twitter, Google, Facebook, eller när det är en fördel att skapa ett unikt användarnamn och lösen för ovanstående tjänster. Ibland upplever jag det som att man både kan logga in via twitter, Google eller Facebook, men också ska, på gott och ont, uppge ett unikt lösen för tjänsten. Vad säger ni? Brukar ni logga in via Twitter, Google, Facebook, eller skapar ni ett unikt användarnamn och lösen för var och en av ovanstående tjänster?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *