IKT i skolan, del 23: Dela filer med eleverna

När man går över från att jobba analogt till att jobba digitalt blir det många filer som du som lärare vill dela med dina elever och många filer och filmer som dina elever vill att du ska kunna ta del av. Nedan listar jag (i bokstavsordning) några olika sätt som man kan använda för att lösa detta problem.

Dela-filer1764

iCloud logo

Apple iCloud Apples molntjänst där man smidigt kan dela saker mellan dator/platta/mobil om man använder Appleprodukter. 5 GB är gratis. Man kan betala för att få upp till 50 GB.   

Box 10 GB gratis för personligt bruk. Dela filer obehindrat mellan olika system. 

Dropbox logo (kopia)

Dropbox En tjänst som funnits länge. Dropbox laddar automatiskt upp filerna i en molntjänst. Har du dropbox installerat på flera datorer/plattor/smartphones kommer du åt filerna från alla dessa ställen. Det är enkelt att dela filer med andra, oberoende av om de har dropbox eller inte. Man får 2 GB lagringsutrymme gratis. Det finns en del möjligheter att utöka detta utan kostnad.

Dropsend En tjänst där man kan skicka filer (upp till 4 GB). Om man blir en betalande kund får man fler funktioner, men man kan testa tjänsten gratis.

Firedrive 50 GB gratis betyder att Firedrive är bättre anpassad för stora filer än en del av de andra tjänsterna. 

GAFE

Google Suite (tidigare GAFE) – jobbar man i Googlemiljön (Google Drive) är det enkelt att dela dokument med sin elever. Uppe till höger finns en blå knapp som heter dela. Tryck på den och fyll sedan i mailadresser till de som du vill dela dokumentet med. En molnbaserad tjänst som är så smidig att när man vant sig är det svårt att tänka sig att man inte skulle ha möjligheten. När man delar ett dokument kan man välja att skicka ett meddelande till mottagaren/mottagarna så de får en förklaring till det du delat med den/dem. 

One drive logo

Microsoft one drive Microsofts tjänst för att dela filer i molnet. OM man inte jobbar i office-miljön får man begränsad datamängd (7 GB), men det finns olika kampanjer som man kan delta i för att öka datalagringen. Finns både som app och nättjänst. 

Sprend En tjänst där man kan skicka filer (upp till 2 GB). Om man blir en betalande kund får man tillgång till fler funktioner. 

Sugar sync En molnlagringstjänst som (för lärare) är en dyr lösning jämfört med de övriga jag listar.  

Wikisend Skicka filer upp till 100 MB.   

Youtube logo kopia

Youtube Det smidigaste sättet att dela stora filmer med sina elever (eller sina lärare om man är elev). Det finns 3 olika nivåer på hur publik filmen ska vara: 

Offentlig innebär att alla kan söka efter filmen och få upp den som sökresultat. 

Olistat innebär att det skapas en URL som de som har tillgång till den specifika adressen kan se filmen, men den kommer inte upp när man gör en sökning. Du delar länken med de du vill ska ha tillgång till den. 

Privat Tanken är att bara du ska ha tillgång till videoklippen, men det går att dela dem med andra om du vill. 

Lycka till!

7 Comments

  1. Christer Ljung

    Skulle vara intressant med en del 2 artikel där du beskriver vilka typer av filer som är lämpliga att dela inom skolverksamheten mellan de olika alternativen och ändå följa lagen

  2. Fredrick A.J.

    Jag skulle rekommendera Filemail.com – där man kan skicka 30 GB gratis! Finns på svenska: http://se.filemail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *