IKT i skolan, del 25: Bloggverktyg

Det har blivit vanligare i skolan att både lärare och elever använder sig av bloggar i undervisningen. En av orsakerna är att det blir ”på riktigt” för eleverna när de skriver för en större publik än bara läraren/klasskamraterna.

Bloggverktyg1200

De största bloggtjänsterna har appar genom vilka man kan skapa nya blogginlägg, ha koll på kommentarer, statistik mm. För den som villl fördjupa sig finns det massor med tilläggstjänster i form av teman, plug-in, analysverktyg etc så man kan skräddarsy sin blogg, men man kommer väldigt långt utan att fördjupa sig i allt det. I många bloggverktyg kan man skriva text på samma sätt som i en ordbehandlare, men det finns också möjlighet att jobba i ett editorläge där man ser koden om man tycker om att göra det.

Exempel på bloggverktyg för den som vill komma igång med sin första blogg

IKT 25 wordpress logo

WordPress Det finns även en sida sv.wordpress.org som kan vara intressant om man vill ladda ner wordpress och göra mer än ”bara” publicera texter. Wordpress har gratisteman som man kan använda samt teman som kostar en del. Den här sajten du är på just nu (jlsu.se) är en wordpressblogg med temat Parabola. Min gamla sida (http://johan1111.wordpress.com) är ett annat exempel på hur en wordpressblogg kan se ut. Det går att göra ganska mycket inställningar om man vill, men det går också att använda ett standardutseende om man snabbt vill komma igång med att publicera texter och bilder. Det finns begränsningar i gratisversionen, men man kommer väldigt långt utan att betala en krona. 

IKT 25 Blogger-logo

Blogger Googles verktyg för bloggar. Ett gratisverktyg som är populärt i skolvärlden. Man skapar ett konto (om man inte redan har ett google drivekonto), namnger sin blogg och väljer en mall för bloggen. Svårare än så är det inte att komma igång. Eftersom det är ett Goolgeverktyg samarbetar det med Googlemiljön, så använder ni Google Drive på skolan ska ni absolut titta på Blogger som ett alternativ.   

IKT 25 Weebly-Logo

Weebly En tjänst där man kan skapa en blog, hemsida eller webbaffär. Fungerar med ”dra och släpp” (drag´n drop), vilket gör den lätt att använda. 

IKT 25 Edublogs logo

Edublogs WordPress för skolan. Det innebär bl a att det inte finns reklam som kan vara stötande för vissa (vilket det kan finnas hos andra gratisbloggverktyg).

IKT 25 kidblog logo

Kidblogs Anpassat för skolan. Finns en begränsad gratisversion med 100 MB lagringsutrymme. 

Medium Av Twitters skapare. Man loggar in med sin twitterinloggning eller facebookinloggning. Det kan vara ett hionder i skolan, då alla elever inte har twitter eller facebookinloggning. 

Anchor Gratistjänst där du laddar ner en fil och sen är du nästan igång. Har ett minimalistiskt utseende.

Pen.io En tjänst där du jobbar direkt i webbläsaren. Här beskriver de olika saker du kan göra: http://youcanusepento.pen.io/

Ghost Betaltjänst (från 5 dollar i månaden)

Lycka till med ditt bloggande!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *