IKT i skolan, del 10: Plotagon (Skapa animerade filmer på 5 minuter)

Det här inlägget kommer till skillnad från tidigare inte att ha ett tema, utan det kommer istället att handla om ett enda program, nämligen Plotagon. Det finns inte så många program i stil med detta, men jag skulle tro att det kommer fler så småningom. I Plotagon skapar man animerade filmer genom att skapa en storyboard. Denna skapar du i sin tur genom att klicka på alternativ samt genom att skriva dialogen för vad du vill att karaktärerna ska säga. Tyvärr finns inte svenska som ett alternativ, så det är engelska som gäller. Det är däremot väldigt enkelt att använda programmet och filmen som är mitt exempel nedan skapar man på max 5 minuter.

Plotagon

Ett exempel på en film som jag skapat m h a Plotagon ser du här:

Exempel på film skapad i Plotagon (öppnas i nytt fönster)

Plotagon är ett program som är gratis till Mac/PC. Se https://plotagon.com för nerladdning. Det som är viktigt att känna till när du laddar ner programmet är att du får inte med några miljöer, utan när du öppnar programmet första gången måste du välje ”store” (uppe till höger) och ladda hem paketet som heter City (vilket är gratis). Övriga miljöer kostar 10 dollar.

Plotagon arbetsyta

Välj sedan new movie och döp den till vad du vill. Klicka sedan på det lilla i:et nere i högra hörnet av ditt filmprojekt. Välj open i menyn som kommer fram.

Plotagon meny

Nu får du upp din arbetsyta.

Plotagon scene

Klick på scene (1). Nu får du upp möjligheten att välja miljö (scene) samt person (character) som ska vara med.

Klicka på SCENE (2) (som är blåfärgat) i din storyboard. Då får du möjlighet att välja mellan de sex olika miljöer som ingår i citypaketet. När du valt en miljö kommer den upp i fönstret till höger. Här ser du hur din film kommer att se ut.

Plotagon scene 6 alternativ

Sedan klickar du på Character och då får du upp de fem olika personer som du kan använda i din film. Välj en. Du kan lägga till fler personer i din film senare.

Plotagon character

Klicka på location och välj var du vill att personen du valt ska stå.

Plotagon location 2

Genom att klicka på huvudet till höger med ett + bredvid lägger du till fler personer.

 

Genom att klicka på pratbubblan (dialogue) kan du välja om personen som pratar ska vara glad/ledsen etc samt skriva vad du vill att personen ska säga. Tyvärr låter det inte bra om man försöker få dem att prata svenska så det är engelska som gäller.

 

Fortsätt att lägga till dialoger, rörelser, musik och annat som du vill ha med i din film.

När du är klar klickar du på Share längst ner till höger. Välj share movie. Du kan välja om du vill ladda upp den till youtube eller bara till Plotagons hemsida. Du får sedan en länk (i stil med den jag la in i början av detta blogginlägg) där du hittar din färdiga film.

Eftersom det är otroligt enkelt att skapa filmer som ser förhållandevis bra ut är jag övertygad om att elever skulle uppskatta att få använda Plotagon i undervisningen. Då programmet är lätt att lära sig går det inte åt en massa ”spilltid” innan man kan komma igång och börja producera.  Att ladda ner programmet tar dock en stund då det är en ganska stor fil som ska hämtas hem.

Lycka till med filmskapandet!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *