IKT i skolan, del 17: Fotografier som får publiceras på nätet

Ju mer man använder datorer i skolan, desto fler tillfällen kommer det att bli då lärare och elever publicerar texter och annat material på nätet. Det största problemet brukar då vara att man inte har rättigheter till de bilder som man tänkt använda. Ett sätt att lösa problemet är att fotografera själva och använda egna bilder, men det är inte altid möjligt. Behöver man en bild som illustrerar antikens Grekland är det inte lätt att hitta något att fotografera som fyller syftet. En annan lösning är att använda andras fotografier om de har en CC-licens (se http://sv.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons för mer information om vad en Creative Commonslicens innebär).

Hitta-fotografier

Nedan listar jag ett antal tjänster på nätet som ger tillgång till fotografier som man kan använda. Ofta krävs det att man ger ett erkännande till den som fotograferat bilden. De flesta tjänster är tydliga med vilka villkor som gäller för att använda fotografierna.

Alla länkar öppnas i ett nytt fönster.

Getty Images har precis släppt 35 miljoner bilder som man får använda icke-kommersiellt bara man länkar till dem. Instruktion om hur du gör finns på sidan jag länkar till här. Länkningen sker genom att man bäddar in en HTML-kod genom att klippa och klistra in den på sin blogg/hemsida. Bilden ovan är exempel på en bild som kommer från Getty Images. Rekommenderas!

 

Flickr logo 421

Flickr Använd undersidorna www.flickr.com/commons och www.flickr.com/creativecommons Olika licensrättigheter gäller, se varje enskild bild. Du får använda dem, men vissa restriktioner (t ex att länka till den som tagit bilden eller för icke-kommersiell användning).

 

PhotoPin 421

Photo Pin Söktjänst för bilder. Söker från Flickrs creative commonlicenser.

 

Pixabay logo 421

Pixabay Över 150 000 bilder. Skapa ett konto. Hög kvalitet på många fotografier. Det finns även clipart-bilder.

 

Wikimedia commons 421

Wikimedia commons Innehåller bilder och andra media. Grundprincipen är som andra Wiki, d v s att man delar med sig, men det finns bilder som är upphovsrättsskyddade, så kolla det innan du använder bilderna. Varje bild har info om vad som gäller.

 

CC search 416

CC search En söktjänst för att hitta fotografier med CC-licens.

 

Stockphotosforfree 421

Stockphotos for free Över 100 000 bilder. Skapa ett konto.

 

Everystockphoto En sökmotor för gratisbilder.

 

Internet Archive Book Images En Flicker sida med miljontals historiska bilder.

 

Rgbstock 94 000 bilder i dagsläget. Kräver registrering.

 

Freeimages 405 000 bilder totalt. Du skapar ett konto på sidan.

 

Free Foto Över 132 000 bilder. Det framgår tydligt vilken rätt du har att använda bilderna. Du länkar tillbaka till sidan eller bilden. Du anger din mail samt går med på de regler som gäller innan du kan ladda hem en bild.

 

MorgueFile Begränsat arkiv. Använder ett eget licenssystem.

 

Europeana Ett gemensamt projekt inom EU-länder där man vill nå ut med material från museer, institutioner och bibliotek till en större publik. Länka tillbaka om du använder material härifrån.

 

Fotopedia Ett uppslagsverk över fotografier. Engelska wikipedia har en beskrivning av tjänsten här.

 

Freedigitalphotos Ge cred åt fotografen. Vill du köpa bilderna finns även den möjligheten med olika priser för olika storlekar och upplösning.

 

Fotoakuten En svenska tjänst som är gratis så länge du anger källan. Begränsat utbud.

 

Fotofinnaren En svensk tjänst avsedd för skolbruk (lärare och elever). Begränsat utbud.

 

Freerange Skapa ett konto.

 

Stockvault Skapa ett konto.

 

Lycka till med att hitta bilder/fotografier!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *