IKT i skolan, del 14: Spela in det som sker på din dataskärm

Ju mer man jobbar med datorer i skolan, desto större blir behovet av att kunna spela in det som syns på skärmen. Det kan vara för att göra en instruktionsvideo till eleverna så det ser var de ska logga in/klicka etc första gången de använder ett program eller för att spela in en digital genomgång (särskilt användbart om du använder flera olika dataprogram i din genomgång).

Skarminspelning

Som vanligt är det inte bara du som lärare som kan använda programmen, utan eleverna kan skapa instruktionsfilmer/genomgångar som andra elever kan ta del av. Det är viktigt att tänka på upphovsrätten när man gör digitala inspelningar. Vem äger materialet jag filmar?

Då vissa program bara fungerar på antingen Mac eller PC skriver jag nedan ut vilket program som fungerar till vilken dator.

 

IKT 14 Quicktime

Mac Quicktime (http://www.apple.com/se/quicktime/) (Om det inte fungerar kan du ha ett för gammalt operativsystem) Öppna quicktime, välj menyn Arkiv och alternativet Ny skärminspelning. Lättanvänt.

 

IKT 14 Jing

Mac & PC Jing (www.techsmith.com/jing.html) På deras hemsida finns en film som visar hur Jing fungerar. Är gratis och lättanvänt. Programmet lägger sig som en sol uppe i hörnet av din skärm.

 

IKT 14 Camtasia

Mac & PC Camtasia (www.techsmith.com/camtasia.html) Ett betalprogram av samma företag som Jing. Innehåller många fler funktioner än Jing.

 

IKT 14 Ezvid

PC Ezvid (www.ezvid.com) Innehåller ritverktyg och stämplar som du kan använda på skärmen (d v s i din inspelning). Det finns en film på sidan som visar vilka funktioner som finns i programmet. Kostar 9 dollar i donationsavgift.

 

IKT 14 BB Flashback express

PC BB Flashback Express (www.bbsoftware.co.uk/BBFlashBack_FreePlayer.aspx) Ett program jag inte testat, men det verkar lättanvänt. Begränsad gratisversion.

 

IKT 14 Camstudio

PC Camstudio (http://camstudio.org/) Gratisprogram. Open source.

 

IKT 14 Webinaria

PC Webinaria (www.webinaria.com/) Open source, d v s ett gratisprogram. Skapar AVI-filer.

 

Vill du spela in det som sker på din iPadskärm måste du först föra över (spegla) din iPadskärm till din dator (t ex genom att använda ett program som reflector, www.airsquirrels.com/reflector/) och sedan kan du använda något av de skärminspelningsprogram som jag tipsar om.

 

IKT 14 Clipgrab

Mac & PC Clipgrab (http://clipgrab.de/se) För nerladdning av film från Youtube och Vimeo. Är gratis och lätt att använda.

 

Onlinetjänster (både Mac & PC)

IKT 14 Screenr

Screenr (www.screenr.com/) Kräver Java, max 5 minuters inspelning. Det finns en instruktionsfilm på deras hemsida som visar hur tjänsten fungerar. Lätt att använda. Inspelningarna läggs upp på www.screenr.com.

 

IKT 14 Screencastomatic

Screencastomatic (www.screencast-o-matic.com/) Påminner om Screenr. Finns lite fler möjligheter vad du vill göra med slutresultatet när du spelat in din film. Enkelt att använda.   Max 15 minuters inspelning. I gratisversionen får du Screencast-o-matic loggan på din inspelning. Går att använda online, men det går också att ladda hem programmet till din dator.

 

Lycka till med dina inspelningar!

 

6 Comments

  1. Reblogga detta på Katharinas skolblogg and commented:
    Mycket användbara tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *