IKT i skolan, del 22: Ljud

Ju mer man jobbar med datorer och lärplattor i undervisningen, desto mer beroende blir man av att hitta bilder och ljud som man kan använda. Bilder har jag tagit upp i ett tidigare blogginlägg, så nu är det dags att fokusera på ljud.

Ljud

Exempel på olika appar, program och tjänster på nätet som kan vara användbara:

Audacity

Audacity http://audacity.sourceforge.net/ Ett gratisprogram (PC/Mac/Linux) som håller mycket hög kvalitet. Man kan göra enkla saker, men även för den ljudintresserade finns d et  många funktioner som är rätt avancerade. Rekommenderas!

Audiopal

Audiopal http://www.audiopal.com/ En onlinetjänst för att spela in ljud som man kan lägga in på sin hemsida. Gratistjänst. 

Blabberize http://blabberize.com/ Man laddar upp ett fotografi och spelar sedan in ljud, så pratar bilden genom att röra på munnen. Kräver registrering.  

 Chirbit

Chirbit www.chirbit.com Ett onlineverktyg för att dela ljud med andra. Varje ljudfil kan vara upp till 120 mb. Man kan laddda upp olika ljudfilstyper, men de konverteras till mp3. Det finns funktioner som att geotagga sitt ljud, skapa QR-kod, extrahera ljud får youtube mm. Kräver att man registrerar sig. 

free sound

Freesound www.freesound.org/ Gratis ljudeffekter.  

Garage Band

Garageband Apples program till Mac och iPad där man kan spela olika instrument, men även spela in ljud. Ett väldigt kompetent program som även kan göra enkla saker. Rekommenderas!

Paint music

Paint Music APP till iPAd där man skapar väldigt enkelt musik genom att välja ett tema (t ex western) och sedan ”målar” med fingret vilka instrument som ska spelas och hur länge. Den färdiga musiken får man använda fritt. Rekommenderas för att den är så enkel att använda! Kostar 28 kr. Recenserad på skolappar: www.skolappar.nu/paint-music/ 

SFX-Source-Logo

SFX Source www.sfxsource.com/ Ljudeffekter och musik som är gratis (det finns mer som man kan köpa på sidan, så allt är inte gratis). 

Soungle

Soungle http://soungle.com/ Gratis ljudeffekter och en del musik som är gratis. Det finns en sökfunktion.  

Soundbible

Soundbible http://soundbible.com/ Gratis ljudeffekter.  

Vocaroo

Vocaroo http://vocaroo.com/ En enkel ljudinspelningsfunktion online. Gratis.   

voicethread

Voicethread http://voicethread.com/ Kommentera med ljud (eller text eller video) till ett bildspel eller inspelad video. Flera olika personer kan ge feedback, så det är ett verktyg som passar i skolan. Finns även som app. Begränsad gratisversion. Kräver registrering.  

Voki

Voki http://voki.com/ Skapa en talande avatar. Kräver registrering. Gratisversionen har begränsat med avatarer att välja mellan. Har svenska röster, vilket är ett stort plus, då många tjänster bara klarar engelskt tal. Det finns Voki klassrumslicens.    

 wavosaur

Wavosaur www.wavosaur.com/ En gratis ljudeditor till PC. Du kan kopiera och klistra in ljud ungefär som du gör med text i en textredigerare. Du kan skapa ljudloopar, analysera ljud, titta på frekvensspektrum mm

Lycka till med ljudskapandet!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *