IKT i skolan, del 4: Ordmoln

Ordmoln är ett verktyg som kan användas till olika saker. De kan hjälpa till att analysera en text t ex genom att synliggöra vilka ord som är vanligast förekommande i texten. Den informationen kan sedan hjälpa eleverna att utveckla sitt skrivande.  På samma sätt kan man t ex synliggöra vad som står i läroplanen i ett ämne eller i någon annan text (eller på en hemsida). Ordmoln går även att använda som ett estetiskt uttryckssätt. Det finns säkert många fler användningsområden. Ett ordmoln är ett bra diskussionsunderlag och ordet ”samtala” står på över  90 olika sidor i läroplanen, så det är något som vi ska göra mycket av i grundskolan i Sverige. Många verktygen nedan är lättanvända och går enkelt att använda med alla elever.

Ordmoln

Här finns en länk till en sida på engelska med 108 olika förslag på hur man kan använda ordmoln i undervisningen.

 

Ordmoln Wordle Svenska 250

Wordle (www.wordle.net/) Är den mest kända tjänsten för att skapa ordmoln. Kopiera in texten du vill använda eller kopiera in en URL (länk till hemsida) Det finns en hel del inställningar för färg, textstil, orientering på texten mm, men det går inte att göra ordmoln som har en särskild form.

 

Tagxedo ordmoln matematik 250

Tagxedo (www.tagxedo.com/)

Går att anpassa en hel del, bl a vilken form ordmolnet ska ha.

I övrigt har det liknande funktioner som wordle har. Marknadsför sig med att du kan skapa ordmoln i olika former.

 

Tag-cloud generator (http://www.tag-cloud.de/) Klistra in en länk till en hemsida så skapas ett 3-dimensionellt ordmoln. Detta kan sedan sparas som en flashfil. Blir lite bökigt att jobba med om man vill använda ordmolnet i andra sammanhang, men definitivt värt att testa verktyget! Bifogar ingen bild då ett 3-dimensionellt moln inte gör sig rättvisa i 2-dimensionell bild.

 

Tagul ordmoln engelska

Tagul (http://tagul.com/) Skapar ordmoln i form av olika figurer. Kräver att man registrerar sig (via emailkonto), vilket gör det lite besvärligare om man vill att eleverna aska använda tjänsten (jämfört med de andra tjänsterna)

Betaversionen är gratis.

Det går att blanda olika fonter i ett ordmoln och att skapa olika geometriska former.

 

Tagcrowd musik 250

TagCrowd (http://tagcrowd.com/) Kan välja vilket språk texten som läggs in är skriven på. Kan välja hur många ord som ska visas i molnet. Finns inte lika många inställningar som i en del av de andra verktygen.

Skärmavbild 2014-11-02 kl. 11.50.37

 

http://timdream.org/wordcloud/ Ordmoln i html 5. Tyvärr bara på engelska (och kinesiska).  Du kan skapa ordmoln från Facebook, Wikipedia, Twitter, WordPress.com, RSS-flöden, Google+ eller text som du klipper ut och klistrar in. När ditt ordmoln genererats kan du ändra tema och form genom att klicka på en knapp. Det finns ytterligare några inställningar man kan ändra.

 

WordItOut-Word-cloud 250

Worditout (http://worditout.com/) Lite samma stil som wordle. Vill gå via användarens email för att spara ordmoln, men går att kringgå genom högerklick ”spara som” eller att ta en skärmdump.

 

 

Wordsift ordmoln musikWordsift (www.wordsift.com) Inte lika visuellt som en del av de andra verktygen utan men mer fokus på textanalys.

 

Vocabgrabber (www.visualthesaurus.com/vocabgrabber/) Fokus på att sortera/räkna orden i texten

Abcya (www.abcya.com/) Ordmoln för yngre barn. Max 200 ord

Imagechef (http://www.imagechef.com/ic/word_mosaic/) Vissa begränsningar i hur man kan använda slutresultatet (utan att behöva trixa och fixa) och verkar inte klara för långa texter. Imagechef har även en del andra verktyg (www.imagechef.com)

ToCloud (www.tocloud.com) Inget verktyg som föll mig i smaken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *