IKT i skolan, del 12: Skapa infographics

Att presentera information på ett visuellt sätt som gör att eleverna lättare kan ta till sig informationen handlar del 12 i serien Tips på IKT i skolan om. På engelska används begreppet Infographics, vilket fritt översatt skulle betyda ungefär ”visuell informativ grafik”. Jag tror inte att det finns något bra ord på svenska för begreppet. Datorer är bra att hantera stora mängder data och läroböcker är dåliga på att presentera ny information så här finns det möjligheter att skapa en undervisning som är både aktuell och som skapar intresse hos eleverna.

Infographics

Ett exempel på hur en Infographic kan se ut. Den här är skapad av Shihaam Donnelly och förklarar hur CC (creative commons licenser) fungerar.

cc Creative-Commons-Infographic liten

Som vanligt tänker jag mig att det är eleverna som ska vara produktiva, d v s det är inte du som lärare som ska skapa ett antal infographics. Du kan visa en som exempel på hur det kan se ut (det finns massor på nätet som fungerar som exempel) och visa eleverna exempel på verktyg som de kan använda. När eleverna skapat infographics kan du spara dem för att använda dem i framtiden. Här ser du fler exempel på hur infographics kan se ut: http://bit.ly/1jxfGVi

En film på vimeo som beskriver värdet av att visualisera data: http://vimeo.com/29684853

Många av nedanstående verktyg finns i en begränsad betalversion och vill man låsa upp programmet kostar det en slant. Testa och se om du hittar något program som du gillar! Självklart går det även att skapa infographics i ett vanligt ritprogram. Du skapar då en stor färgad bakgrund som du lägger in bilder och text på. Det tar dock mycket längre tid än att använda något av nedanstående program.

 

Olika verktyg:

Visme.co Ett kompetent verktyg för att skapa Infographics och presentera information på andra olika sätt. Tyvärr är gratisversionen begränsad och vill man komma åt alla funktioner så har man en månadskostnad. Finns bra instruktionsfilmer som visar hur man använder olika delar av programmet. Finns också tillgång till bra mallar och många bilder man får använda. Rekommenderas!

https://www.draw.io En gratistjänst där du enkelt kan skapa olika typer av diagram, men du kan även göra infographics av clipart och bilder. Tjänsten är lättanvänd och innehåller olika mallar som hjälper dig (att göra diagram). Rekommenderas!

http://infogr.am/ Skapa ett konto och använd någon av de mallar som finns.

http://piktochart.com/ Skapa ett konto och börja använda onlineverktyget.

http://visual.ly/ På sidan ser du exempel på vad man kan skapa med tjänsten.

Google Charts https://developers.google.com/chart/ kan användas t ex för att presentera data i realtid på en hemsida.

http://www.statsilk.com/ Interaktiva kartor

http://chartsbin.com/about/apply Skapa interaktiva kartor i webbläsaren.

http://www.simile-widgets.org/ Ett open-source projekt. Du kan välja några olika typer av visualiseringar.

http://creately.com/ Över 50 olika typer av diagram.

http://www.gliffy.com/index-d.php Diagram

http://www.icharts.net/ Visualisera data från t ex excelblad.

http://www.tableausoftware.com/public/community Visualisera data från excelark.  Se http://www.tableausoftware.com/public/how-it-works för att förstå hur det fungerar.

https://venngage.com/ Analysera sociala medier.

http://vizualize.me/ För att skapa en visuell CV.

Nedanstående tjänster är i Betastadiet, men värda att testa:

https://infoactive.co/ Skapa interaktiva infographics.

http://www.easel.ly/ Fungerar enligt drag and drop principen.

IBMs Manyeyes http://www-958.ibm.com/software/analytics/labs/manyeyes/#home

 

Ordmoln som jag skrev om i del 4 och tidslinjer som jag skrev om i del 11 är andra metoder att visualisera information. Se innehållsförteckningen för länkar till de andra delarna av serien Tips på IKT i skolan!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *