IKT i skolan, del 1: Sociala medier

Sociala medier kan vara ett ypperligt hjälpmedel för lärare.

Sociala-medier

Här ger jag ett par exempel på vad jag menar:

twitter

Twitter är riktigt bra fortbildning för lärare och skolledare. I början gäller det att hitta några aktiva personer som twittrar om skolan. Genom att följa deras twitterflöde så hittar man sedan ganska enkelt till andra som är värda att följa.

Twitter är också ett bra hjälpmedel för att få svar på (kortare) frågor eller att komma i kontakt med någon som är duktig på just det som du har problem med.

@ är symbolen som visar vilken person det handlar om. Mitt alias på Twitter är @Aland72. Om någon skriver ett tweet som innehåller @Aland72 så syns det under Anslut i min twitterläsare. På det sättet kan man följa man de diskussioner som man själv är delaktig i.

# (hashtagg) är symbolen som används för att koppla ihop ett inlägg med innehållet. T ex kan man skriva #skola i ett inlägg som handlar om skolan så kan andra hitta inlägget genom att göra en sökning på #skola. Via sökmotorer kan man hitta andra populära hashtaggar. På torsdagkvällar sker det diskussioner om skolan under #skolchatt.

Några guider på nätet som beskriver hur Twitter fungerar:

https://support.twitter.com/articles/215585

www.edudemic.com/2010/06/the-ultimate-twitter-guidebook/

http://theedublogger.com/2012/02/13/the-updated-twitteraholics-guide-to-tweets-hashtags-and-all-things-twitter/

www.dummies.com/how-to/content/twitter-for-dummies-cheat-sheet.html

www.edudemic.com/2011/10/twitter-hashtag-dictionary/

Exempel på några man kan följa på Twitter för att komma igång om man är intresserad av skolan:

@Skolyftet

@Skolvaren

@Korlingsord

@Anna_Kaya

@10MinuterPod (podsändningar om skolan)

@Khanacademy

@magisterfalk (matematik)

@JohanKant (har en läsvärd blogg om skolan)

@ddmeyer (matematikguru)

@dylanwilliam

@braneback

@EdwardJensinger

@lenbys

@Skolverket

@LeiliFalsafi

@PatrikLandstrom

@Pasi_Sahlberg

@JamesNottinghm

Självklart finns det många fler på Twitter som är värda att följa, men ovanstående är en bra start. Du väljer själv vilka du vill följa, d v s du styr hur ditt twitterflöde kommer att se ut.

 

facebook

I Facebook finns det en funktion som många inte använder men som är väldigt användbar, bl a i fortbildningssyfte för lärare och skolledare. I många (alla?) skolämnen finns det grupper som handlar bara om det skolämnet. Man kan dels använda grupperna för att få information från ämneskollegor, men de är också ett bra forum att ställa frågor och få svar av andra lärare. En skola kan även skapa en grupp för sin personal och använda den som ett eget forum.

Bägge dessa forum kan användas på två olika sätt:

  1. Passivt – du är med och du lyssnar på vad andra i forumet delar med sig av. Kan vara lämpligt att göra i början så man vänjer sig med forumet, vilka frågor som är rätt att ställa i just det forumet etc.
  2. Aktivt – du är aktiv, ställer frågor, besvarar andras frågor och är med och skapar forumets innehåll.

Du väljer själv om du vill dela med dig eller inte. Kom ihåg att hålla en god ton, oberoende om du håller med om det andra säger i forumet eller inte. Man får gärna säga att man inte håller med, men säg det på ett bra sätt!

Det bästa med fortbildning genom dessa sociala medier är att informationen kommer till dig och att du kan ta del av den när det passar för dig! Det räcker med 5 minuter då du sitter och väntar på något för att du ska kunna checka av om det kommit någon ny intressant information.

Exempel på några grupper som jag följer på Facebook:

Matematikundervisning

NO i grundskolan

IKT-verktyg

IKT-pedagoger

Sociala medier i skolan

Skolgruppen för skolgrupper (tips på grupper i olika ämnen)

Skolledare för lärande

Skolledare för skola i förändring

Det finns många fler grupper. Här är en länk till ett delat Googledokument som innehåller länkar till grupper med pedagogiskt innehåll på FB (klicka på bilden så öppnas dokumentet i ett nytt fönster).

Skärmavbild 2014-02-02 kl. 13.05.59

Jag vet att många lärare kommer att undra ”Hur ska man hinna med det?”, men som en kompis till mig som jobbar som lärare uttryckte det: ”Det hjälper en att utvecklas som lärare och i många fall kan det spara tid istället för att ta mer tid!”. Man får många bra tips och idéer som definitivt är tidsbesparande!

 

wordpress-150x150

WordPress (sv.wordpress.com) är en gratistjänst där du eller dina elever kan start en blogg. Verktyget är lättanvänt och den stora förtjänsten för eleverna att skriva texter på en blogg istället för ”bara till läraren” är att det blir mer ”på riktigt” när man skriver för många istället för bara för en person. Verktyget blir förstås vad man gör det till. Det går att kommentera andras texter och dessa kommentarer granskas innan de läggs ut, så det finns ett filter så det inte blir en massa negativa kommentarer. Jag skriver mina inlägg i WordPress, så har du hittat hit så ser du hur till en del hur verktyget ser ut.

Här är en länk till ett delat Googledokument som innehåller länkar till bloggar med skolanknytning (klicka på bilden så öppnas dokumentet i ett nytt fönster). Just nu (2 februari 2014 när jag gjorde uppdateringen) finns det länkar till 81 stycken bloggar.

Pedagogiska Bloggar

 

googleplus

Google+ (Google har skapat cirklar där man kan samarbeta)

 

tumblr

Tumblr (Samla olika typer av sociala interaktioner på samma ställe)

 

pinterest

Pinterest (dela fotografier)

 

flickr

Flickr (dela fotografier)

 

linkedin

LinkedIn (En tjänst att marknadsföra sin karriär och rekommendera andra för deras styrkor)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *